Bartók Pagony - Festménymesék

2015. októbertől - júniusig

Őskor




























Salvador Dali: Elefánt tükörkép













Mese egy elátkozott erdőről, ahol ezer meg ezer éve átvették a hatlamat a boszorkányok. Az átok kulcsa a tóban van, ami fogja tartja a tükörképeket. Szerencsére vannak tiszta szivűek állatok közöttük és kívülől is érkezik egy sas. 























Claude Monet: Japán híd




Réges régen egy boszorkány és segédje elmocsarasította a Tündérek földjét, akik már nem is emlékeznek milyen volt a mocsár előtt, egyszer arra száll egy sas meg egy gólya és elmondja nekik a folyó túloldalán ott van Tokio és boszorkányok fogva tartják őket. Tervet szőnek, varázsolnak egy hidat, ha már tudják tudják van hová menniük és nem mindnehol a mocsár vár rájuk. A boszorkányok támadásba lépnek, de a tündéek erősebbek és porrá zúzzák a főboszorkányt, akit segédje kényszerül felporszívózni,  aTokióból szerzett porszívóval. A tündérek felfedezik Tokiot és vele együtt az elektronikát, a varázslás mellett mobilozni és turmixolni is megtanulnak. 


























Rippl - Rónai Miklós: Kalitkás hölgy




















Szerelmesek randevúznak, a lány boszorkány anyukája miatt sajnos csak titokban. Ám a boszorkány anya kiszagolja, a lány nem is akar titkolózni többet, a fiú rangjáról és kapcsolatukról sem.  A boszorkány dühbe gurul és madárrá változtatja a fiút, lányának meg azt mondja, hogy nem kell a fiúnak, a lány hiába várja, összetörik a szíve. Szerencsére a lány kutyája nyomot fog, ami a pincébe vezet, ahol megtaláljék a madarat, aki gyanúsan ugyanazt a dalt fújja, mint szerelme. Más állatokat is találnak, egy kardszárnyú delfint, egy lovat meg egy nyuszit. Kiderül, hogy az átkot úgy lehet megtörni, ha kiderítik, hogy kik voltak eredeti alakjukban az állatok. Mindez sikerül, a boszorkény ereje elszáll és csak fekete massza marad utána. Megtatják az esküvőt, ahova eljön a visszaváltozott hercegnő páros és a kardszárnyú katona is. 












Jan Vermeer: Levelet olvasó nő kékben




















Az apa messze háborúban van, ott tudja meg, hogy kislánya lesz. A parancsnok elengedi, az anya boldog, mikor a család nyuszija kézbesíti a levelet a postaládából. Ám sajnos az apa nem ér haza a születésre, mert lábon lövik. A sebész nagymama segít a szülés körül, és hamar ki is derül, hogy csoda gyerek született, angolul számol, beszél, jár és amihez hozzáér meggyógyul. Szerencsére távolba is lát, így odatalál az apához, meggyógyítja és együtt lehet végre a család. 





















Paul Gauguin: Honnan jöttünk? Kik vagyunk? Hová megyünk?




Mese egy szoborba zárt gonosz Istenről, akitől csak a Jó Isten, a macska meg a madár védhet meg, mert a faluban már mindenki összeveszett mindenkivel a gonosz egyre terjedő átka miatt.



















Csontváry Kosztka Tivadar: Magányos Cédrus
















Mese egy fáról, aki nagyon egyedül érezte magát, így mindent és mindnekit magába szívott, ám hőseink egy kétfejű madár, a vándor és cicája elvezetik egy királylányhoz, aki egyedül akar lenni és életet cserélnek....




















Pablo Picasso: Lány a tükör előtt





















Mese egy lányról, aki tükörbe nézve múltját látja, mikor még baba volt és egy családi titok lepleződik le, mely révén régen elvesztett családját és ikertestvérét kapja vissza a jelenben, ahol együtt ünnepelnek és kiderül, hogy a testvérek közül egyikük top modell, másikuk énekesnő lett.